Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih

Danas je međunarodni dan mladih, jer kako stariji kažu na mladima svet ostaje. Svaki dan je podjednako važan i svaki dan treba obratiti pažnju na naše mlade nade.

Mladi i stariji su tu da žive u zajedništvu i da razmenjuju iskustva kako bi unapredili život, kako ne bi pravili iste “greške” kao i stariji. Mada su i greške bile potrebne kako bi shvatili kako ne treba i šta možemo da promenimo.  

Od starijih nasleđujemo ovu divnu zemlju, pa naučimo onda od njih šta ne treba raditi, a na koji način doprineti jer treba da smo svesni da ćemo je i mi ostaviti našoj deci. Samo je pitanje u kakvom stanju želimo da je ostavimo.

Osvestimo da smo je mi samo pozajmili od naše dece, unuka.

Podeliću sa Vama jedan divan citat koji Vam možda promeni poglede na svet : 

“Nature is not a place to visit. It is home.“

Gary Snyder 

Planina Olimp

Na ovaj dan takođe možemo odati malo više vere u mlade jer na njima svet ostaje i oni su mladi ljudi koji nose stavove i uverenja svojih roditelja. Kakav će biti njihov odnos i doprinos prema prirodi biti zavisi od Vas roditelji.

Nema potrebe da se bilo ko krivi, prihvatite odgovornost, to ne boli, i pomozite deci dok još možete. Ukoliko ni Vi ne znate kako, odlično, učite zajedno. Nije dovoljno samo vežbati fizički izgled, podjednako je važno razvijati zajedno telo, um i duh. To je nešto što je uvek sa nama, gde god da odemo prati nas. Ovo konkretno možemo prikazati po pitanju životne sredine, jer ni životna sredina nema granice. Ne postoje granice zagađenog vazduha, vode ili nekih zaraza.

Potrebno je da osvestimo da smo mi jedno i da smo povezani, i da zavisimo jedno od drugog. Mladi  su nada za bolje sutra, za čistiju životnu sredinu.

Došlo je vreme duhovnog razvoja u kome mladi počinju da shvataju mnoge stvari, s obzirom na to da vrlo rano imaju pristup internetu.

Kako bi krenuli na lepše životno putovanje potrebna je pažnja i podrška roditelja, jer ni jedan prijatelj, jutuber, internet ne može bolje da razume i posavetuje nego roditelj. 

Neka Vam ovaj dan posluži kao podsetnik da ukoliko i niste obratili pažnju na Vaše dete, da sada krenete. Ukoliko ni sebe ne poznajete učite i razvijajte se sa decom, nema lepšeg vremena, nego zajedno provedanog u sticanju novog znanja ali i Vaše sigurnosti da ćete dete na taj način izvesti na pravi put.

Mlade ne možete prevariti, oni ne slušaju, buntovni su ili čak razmaženi ali zapamtite  ovo, oni prate šta Vi radite i kako se ponašate. S toga ne budte sami sebi kontradiktorni uskladite se sa sobom i time što govorite deci. Nema smisla reći mu da ne puši, ili ne baca smeće pored kante ako VI to radite. 

Od danas krenite i zajedno možemo promeniti svet! 🙂 

Working together we can do beautiful things and make our environment better than it was. ❤ 

The Planet is the beautiful place on which we live.  

Advertisements