5 načina pomoću kojih možemo da doprinesemo životnoj sredini

Životna sredina predstavlja sve što nas okružuje i sa kojom smo direktno ili indirektno povezani. Mi smo ti koji odlučujemo da li će ona biti lepa, čista i da li ćemo voditi zdrav život ili ne.

Polazeći od toga da sve menja neverovatnom brzinom, i da utiče i na naš način razmišljanja treba da se probudimo i poduzmemo nešto.

Radno vreme, rad u kancelarijama, kafićima, boravak u kući uz TV i slično svakako nam ne pomaže. U potunosti smo se otuđili od prirode i zaboravili njen značaj. Gotovo da prirodu gledamo samo na slikama i preko TV, što je svakako poražavajuća informacija.

Prirodi se treba zahvaliti jer nam omogućava mesto za život, omogućava nam hranu i vodu za piće koji su neophodni za naš opstanak.

Za trenutno stanje ne možemo i ne treba nikog da krivnimo. Svako trebada prihvati odgovornost za svoje postupke i da odredi šta sada želi da promeni i kako to može da ostvari.

Pa hajde da vidimo šta to može svako od nas uradi.

Nekoliko praktičnih saveta pomoću kojih ćete ulepšati i svoju životnu sredinu, a možda i uštedeti nešto novca, ili pak zaraditi.

  1. Ono što svako od nas može jeste da ne pravi dodatne količine otpada. Kako to ostvariti? Lako. Prilikom odlaska u kupovinu ponesite svoju korpu, birajte proizvode sa manje ambalaže kao i one proizvode koji se mogu reciklirati ili koju se već bili reciklirani. Ovim bi ste uštedili, smanjili količine otpada ali sirovine koje su neophodne za dobijanje proizvoda.
  2. Dok ste u kući, ugasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite. Time smanjite potrošnju energije ali je i Vaš račun manji.
  3. Krećite se što više. Nemojte za kratke relacije ići kolima ili gradskim prevozom, bolje idite peške ili biciklom. Osim što je pozitivno utiče na vaše zdravlje, možete da uživate u svojoj životnoj sredini, ili možda nekog sretnete ili upoznate.
  4. Pitke vode je sve manje, a sve je više mesta, opština koje nemaju pitku vodu. S toga prilikom tuširanja, pranja zuba, pranja suđa razmislite i setite se toga te nemojte trošiti više nego što vam je potrebno.
  5. Ne bitno da li živite u stanu ili kući možete ulepšati svoj prostor tako što ćete posaditi neki cvet ili drvo. Osim što će Vam ulepšati prostor, pozitivno utiče na životnu sredinu. Svoju baštu, terasu, dvorište pa čak i kancelarijski prostor možete ulepšati nekom biljkom. Odmah je došlo do promene, vaš prostor je lepši, možda Vam čak bude i lepše da radite i boravite u njemu.

Meni bar jeste, pored kompijutera imam dva kaktusa, a na terasi spatifilum, hamedorea palma, i muškatle – za sada, dok u dnevnoj sobi imam orhideju i spatifilum.:).

Pored dekorativnog značaja biljke imaju još dosta prednosti.

Kaktus osim što se jednostavno održava, on lepo izgleda i smanjuje koncentraciju organskih materija koje isparavaju i apsorbiraju štetno elektromagnetsko zračenje pa su zato najčešći ukras na radnome mjestu.

Kaktus je odličan izbor ukoliko ga želite u kancelariji, ali I u ostalim prostorijama.
kaktus

Spatifilum se takođe jednostavno održava I usvaja štetno zračenje, s toga  ga možete staviti pored televizora ili računara.

Za spatifilum se piše da je I srećna biljka da donosi sreću vlasniku. Pa sad, probajte. Ako ništa drugo onda bar lepo izgleda I upija štetno zračanje.

Spatifilum
Izvorhttp://www.cvecarabeoflora.rs/spatifilum-sobna-biljka-za-ciscenje-vazduha/

Nadam se da Vam se svideo post. Ukoliko želite da vidite više slika moje životne sredine, cveća, prirode možete posetiti moj instagram profil @zivotna_sredina_by_natasa.  

Na koje načine Vi doprinosite životnoj sredini? Koje biljke Vi sadite? Kakva su Vaša sikustva?

Slobodno mi pišite, uživam dok čitam Vaša iskustva.

Advertisements