Reciklaža plastike za 3h

Plastični otpad
Izvorhttp://www.ekokuce.com

Da li je moguće reciklirati plastiku za samo 3h? Naučnici sa Državnog univerziteta Severna Dakota tvrde da jeste!

Plastiku i proizvode od plastike možemo naći na svakom koraku. Njene izvrsne karakteristike dovele su do njene široke rasprostranjenosti ali i do velikog ekološkog problema. Šta raditi sa otpadnom plastikom?

Zbog sporog razgrađivanja, ona se akumulira na deponijama i može da ispušta štetne supstance koje mogu da se nađu u podzemnim vodama. Takođe, plastika se gomila u okeanima i može da povredi ili ubije morske životinje. Njeno paljenje ili topljenje može osloboditi toksične gasove u atmosferu.

Zbog svega ovog, godinama se istražuju nove vrste plastike koje ne bi bile štetne za okolinu. Naučnici sa Državnog univerziteta Severna Dakota su uspeli da osmisle plastiku koja se razlaže na svetlu i za samo tri sata potpuno nestaje.

Oni su osmislili rastvor od molekula iz fruktoze, koji se može naći u voću, i lako apsorbljivih molekula tzv. foto-okidača (phototriggers). Zagrevanjem ove mešavine, naučnici su uspeli da sintetišu dugačke lance molekula koji formiraju čvrstu plastiku kada se ohlade.

Izlaganjem ove vrste plastike UV svetlosti talasne dužine od 350 nanometara, (talasne dužine koje emituje Sunce su u opsegu 290 nanometara do 3,200 nanometara). apsorbljivi molekuli su počeli da se odvajaju od lanaca molekula, što je izazvalo početak razgradnje plastike. U roku od samo 3 sati izlaganja UV svetlosti, plastika se razgradila u providni rastvor, tj. svela se na svoje osnovne molekule.

Ovaj rastvor se može ponovo iskoristiti za pravljenje nove plastike.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da ova vrsta plastike nije pogodna za bilo koju upotrebu, ali može biti veoma korisna za rezervne delove u elektronskim uređajima gde ne bi dolazila u kontakt sa sunčevom svetlošću.

 

Izvor:

http://www.plastikainfo.com/tehnologija/reciklirati-plastiku-za-samo-3h

Advertisements