O vulkanima

Vulkani su nastali od vrele magme koja erupcijom dospeva na površinu Zemlje i tu se hladi i taloži, postoje različiti tipovi vulkana:

  1. Štitasti vulkani (Mauna Loa – Havaji) imaju uglavnom blaže erupcije lave niskog viskoziteta, što ih čini veoma širokim sa blago nagnutim stranama.
  2. Stratovulkani (Fudži – Japan) nastaju od različitih tipova lave koji prave erupciju ogromne visine, praćenu pepelom i kamenjem.
  3. Kupasti vulkani (Njiragongo – Kongo) su obično manji, skoro potpuno građeni od izbačene lave i imaju veliki krater.
  4. Takođe vulkani mogu biti izdignuti kao planine, mogu biti u ravni sa površinom Zemlje, a mogu biti ispod površinskog nivoa u okeanima.

Do vulkanske erupcije dolazi kada se pokrene lava ispod Zemljine kore .  Kada konačno dođe do površine, izbija u vidu erupcije, zajedno sa pepelom, vulkanskim gasovima i stenama ili kamenjem.Ispod površine se zove magma, a kad izbije na površinu Zemlje zovemo je lava.

Vulkani mogu biti aktivni, uspavani i ugašeni.

  •  Aktivan vulkan je onaj koji je imao erupciju relativno skoro u istorijskom periodu ili koji je trenutno aktivan.
  • Uspavani vulkan je onaj koji je imao erupciju davno, pre više desetina godina ili čak vekova, ali ima mogućnosti da ponovo dođe do erupcije.
  • Ugašeni vulkan je onaj koji veoma dugo nije imao erupciju i za koji naučnici smatraju da verovatno neće više biti aktivan.

Iako je nekim vulkanima potrebno hiljade godina da se formiraju, drugi mogu nastati preko noći. Na primer, kupasti vulkan Parikutin se pojavio na meksičkom polju kukuruza 20. februara 1943. godine. Za samo nedelju dana porastao je do visine od pet spratova, a do kraja te godine porastao je do visine od preko 336 metara. Završio je sa rastom 1952. godine na visini od 424 metra, a po geološkim standardima to je veoma brzo.

Najviši vulkan u Sunčevom sistemu nije na Zemlji.

 Najveći je štitasti vulkan Olimp na Marsu. Visine je oko 21 km, a širine oko 540 km. Bez ikakvih pomeranja i poremećaja, ovaj vulkan je bio u mogućnosti da deluje milionima godina i postaje sve veći i veći. Sada je ugašen.

Najviši i najveći vulkan na Zemlji se nalaze jedan pored drugog – Najviši je Mauna Kea (4.207 m), a najveći Mauna Loa (4.169 m). 

 

Izvor:

http://wannabemagazine.com/snimi-ovo-zanimljive-cinjenice-o-vulkanima/

http://www.opsteobrazovanje.in.rs/geografija/vulkan/

Advertisements