Kako ja doprinosim životnoj sredini

Screenshot_1

 

Sedeći u parku i pisajući i pripremajući razne teme dođem na još jednu. Kako ja doprinosim životnoj sredini??? Wow. Odlična tema, verujem da će Vam se svideti.

 

Pa hajde da čujete na koje načine ja doprinosim.

Moja ljubav prema prirodi se davno javila, još u detinjstvu. Tome su verovatno doprineli moji roditelji koji je poštuju i cene njen značaj. Njihova briga je verovatno uticala i na moju odluku da upišem srednju školu smera zaštite životne sredine, a potom i fakultet.

Pisanje bloga mi je omogućilo da sve više istražujem i pronalazim ljude ali i načine na koje mogu da doprinesem životnoj sredini, što i radim. I sad se verovatno pitate na koji to način ja to uspevam i šta radim? Odgovor je jednostavan.

Krenula sam sa radom na sebi, shvatila značaj zdrave životne sredina i shvatila da najviše mogu doprineti ukoliko  budem davala primer ljudima, jer nema smisla da o tome pišem i pričam ako radim suprotno. S toga sam si našla posao. Počela sam da pišem blog, istražujem i pokazala da je sve moguće.

Gradivo iz srednje škole  i pojedni profesori su me zainteresovali i pokazali da sam na pravom putu i odakle da krenem. Fakultet mi je omogućio da se upoznam sa značajem biljnih i životinjskih vrsta, uticajem čoveka, i još mnogo toga, a internet mi je omogućio da sve to detaljnije istražim i vidim kako je sve to povezano, kako utiče na živa bića, ali i da pronađem neke načine pomoću kojih možemo doprineti u svakodnevnom životu nezavisno od toga čime se bavite.

Počela sam da sakupljam čepove za reciklažu, prestala sam da bacam ulje u slivnik, već ga odvajam, smanjila sam upotrebu plastičnih kesa,  gasim svetlo u prostoiji u kojoj ne boravim, lekove kojima je istekao rok treba vratiti u apoteku, a ne baciti u smeće, zatim sam ozelenila terasu time sam i svoju sredinu ulepšala, i još mnogo toga. Ovim primerima su ljudi iz moje okoline  shvatili da sam ozbiljna, da volim svoj posao pa su počeli da me pitaju za savete, i kako mogu i oni da doprinosu lepšoj životnoj sredini.

Na primer, tata je počeo da kompostira, pošto je električar počeli smo da sakupljamo bakar, mama razdvaja pet ambalažu, ozelenili su dvorište, koriste led sijalice, koriste baterije na punjenje, sestra i zet od papira prave podmetače za sto i korpice, zet ide biciklom na posao, a ne kolima, zatim nam je baba od starih pantalona napravila torbe, malu odeću i odeću koju ne nosimo smo odneli u Crveni krst, vozimo bicikle… Osim toga i oni tako deluju na ljude iz svoje okoline. To su samo neki od primera kojih sam se trenutno setila, a ima ih još mnogo.

Neko bi sad rekao to je malo, kako na taj način doprinosite? Ali verujte mi i ovo puno znači. Ne zaboravite od malih stvari se kreći.

                      Pogledajte i 5 načina pomoću kojih možemo da doprinesemo životnoj sredini 

Podmetači od papira
Podmetači od papira
Ukrašena kutija za podmetače
Ukrašena kutija za podmetače

Tako da u suštini ovo nije moj blog, ovo je naš blog. Svi vi koji čitate ovo, pa čak i oni koji ne čitaju  znajte da je za sve nas  ista životna sredina i da zagađenje vazduha ili vode nema granice. Tako da i mali koraci su podjednako bitni i  ne treba ih podceniti.

Svaki doprinos je podjednako važan, nekog može motivisati, potrebno je uraditi nešto i pokrenuti se.

Boravkom u prirodi shvatamo da smo svi međusobno povezani. S toga Vam preporučujem da više vremena provedete  u prirodi jer nam ona pruža mir.

Verovatno ste primetili da se uglavnom trudim da pišem o rešenjima, načinima smanjenja otpada, lepoj životnoj sredini, a to je iz razloga jer je ljudima dosta loših vesti i jer Vam želim pokazati da je sve moguće.

Ukoliko želimo da ulepšamo našu sredinu imamo mogućnosti. Životna sredina je širok pojam i omogućava veliki broj načina na koji to  možete da izvede.

U suštini svi možemo da pomognemo, samo je pitanje da li želimo?!

 

       Pogledajte Kad mogu ja, možeš i ti

        Pogledajte i Rušenje pogrešnih uverenja 

        Pogledajte i Deca i životna sredina 

 

Lep pozdrav od Nataše 

Advertisements

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s