kaktus

5 načina pomoću kojih možemo da doprinesemo životnoj sredini

Životna sredina predstavlja sve što nas okružuje i sa kojom smo direktno ili indirektno povezani. Mi smo ti koji odlučujemo da li će ona biti lepa, čista i da li ćemo voditi zdrav život ili ne.

Polazeći od toga da sve menja neverovatnom brzinom, i da utiče i na naš način razmišljanja treba da se probudimo i poduzmemo nešto.

Radno vreme, rad u kancelarijama, kafićima, boravak u kući uz TV i slično svakako nam ne pomaže. U potunosti smo se otuđili od prirode i zaboravili njen značaj. Gotovo da prirodu gledamo samo na slikama i preko TV, što je svakako poražavajuća informacija.

Prirodi se treba zahvaliti jer nam omogućava mesto za život, hranu i vodu za piće koji su neophodni za naš opstanak.

Za trenutno stanje ne možemo i ne treba nikog da krivnimo. Svako trebada prihvati odgovornost za svoje postupke i da odredi šta sada želi da promeni i kako to može da ostvari.

Pa hajde da vidimo šta to može svako od nas uradi.

Nekoliko praktičnih saveta pomoću kojih ćete ulepšati i svoju životnu sredinu, a možda i uštedeti nešto novca, ili pak zaraditi.

  1. Ono što svako od nas može jeste da ne pravi dodatne količine otpada. Kako to ostvariti? Lako. Prilikom odlaska u kupovinu ponesite svoju korpu, birajte proizvode sa manje ambalaže kao i one proizvode koji se mogu reciklirati ili koju se već bili reciklirani. Ovim bi ste uštedili, smanjili količine otpada, sačuvali sirovine koje su neophodne za dobijanje proizvoda.
  2. Dok ste u kući, ugasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite. Time smanjite potrošnju energije ali je i Vaš račun manji.
  3. Krećite se što više. Nemojte za kratke relacije ići kolima ili gradskim prevozom, bolje idite peške ili biciklom. Osim što je pozitivno utiče na vaše zdravlje, možete da uživate u svojoj životnoj sredini, ili možda nekog sretnete ili upoznate.
  4. Pitke vode je sve manje, a sve je više mesta, opština koje je  nemaju. S toga prilikom tuširanja, pranja zuba, pranja suđa razmislite i setite se toga te nemojte trošiti više nego što vam je potrebno.
  5. Ne bitno da li živite u stanu ili kući možete ulepšati svoj prostor tako što ćete posaditi neki cvet ili drvo. Osim što će Vam ulepšati prostor, pozitivno utiče na životnu sredinu. Svoju baštu, terasu, dvorište pa čak i kancelarijski prostor možete ulepšati nekom biljkom. Odmah je došlo do promene, vaš prostor je lepši, možda Vam čak bude i lepše da radite i boravite u njemu.

 

Meni bar jeste. 

Pored dekorativnog značaja biljke imaju još dosta prednosti.

 

Kaktus osim što se jednostavno održava, on lepo izgleda i smanjuje koncentraciju organskih materija koje isparavaju i apsorbiraju štetno elektromagnetsko zračenje pa su zato najčešći ukras na radnome mjestu.

Kaktus je odličan izbor ukoliko ga želite u kancelariji, ali i u ostalim prostorijama.

kaktus

Spatifilum se takođe jednostavno održava i usvaja štetno zračenje, s toga  ga možete staviti pored televizora ili računara.

Za spatifilum se kaže da je i srećna biljka da donosi sreću vlasniku. Pa sad, probajte. Ako ništa drugo onda bar lepo izgleda i upija štetno zračanje.

 

5 načina na koji svako od nas može da doprinese životnoj sredini d
Dieffenbachia

Predivna sobna biljka. Lako se održava. Ne odgovara joj direktna svetlost, voli dosta vode. Može da stoji na terasi, baš kao i moja. 

Ima prelepe listove u nijansama zelene boje. Usled nedovoljno svetlosti ima manje listove, ali ukoliko se izlaže direktnoj svetlosti mogu se javiti opekotine.  

Leti se naravno češće treba zalivati, ja je zalivam bar  dva do tri puta, a zimi uglavnom jednom nedeljno.

Biljka brzo raste pa je potrebno bar jednom godišnje presaditi. 

Biljka jeste lepa ali se smatra opasnom. Listovi se ne smeju žvakati. Ukoliko sok difenbahije dospe u oči, izaziva slepilo. Ako brišete prašnu sa listova, mogu se javiti crvenilo i svrab kože.

Kada sam kupovala ovu biljku prodavačica me nije upozorila, tako da pre svake kupovine prvo dobro proverite sa čime imate posla. Ja sam naučila lekciju, a vi nemojte ponoviti moju grešku. 

Sobna palma
Sobna palma, Chamaedorea

Vrlo lepa biljka, takođe, se lako neguje. U toplim letnjim danima se češće zaliva, za razliku od jeseni i zime. Na jesen se unosi u kuću.  Ne odgovara joj direktna svetlost. 

Sporo raste, pa je dovoljno jednom godišnje da se presadi. 

 

 

Nadam se da Vam se svideo post. Ukoliko želite da vidite više slika moje životne sredine, cveća, prirode možete posetiti moj instagram profil @zivotna_sredina_by_natasa.  

Na koje načine Vi doprinosite životnoj sredini? Koje biljke Vi sadite? 

Slobodno mi pišite, uživam dok čitam Vaša iskustva.

 

Lep pozdrav od Nataše. 🙂 

Pogledajte i Rušenje pogrešnih uverenja 

Pogledajte i Deca i životna sredina 

Pogledajte i “Kako ja doprinosim životnoj sredini

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s